dissabte, 20 de juny del 2015

Arròs amb tonyina de sorra



Ingredients:

350 g d'arròs
Un litre i mig de brou de peix
250 g de tonyina de sorra
2 tomaques
75 g alls tendres
200 g de penques
2 nyores
2 carxofes
2 dents d'all
Safrà
Julivert
Oli
Sal

Elaboració:
 
Tallar en daus la tonyina, netejar-la i deixar-la a remulla unes 2 o 3 hores. Trossejar els alls tendres, netejar i tallar les carxofes en quarts i bullir i preparar les penques. En una paella sofregir les nyores i traure-les. En el mateix oli sofregir, a foc lent, tota la verdura. Mentres prepararem una picada en el morter o amb el braç de la batedora amb les tomaques, les nyores fregides, unes branquetes de julivert i un parell d'alls secs. Quan la verdura comence a agafar color, afegir el contingut del morter, sofregir el mateix i finalment abocar el caldo de peix i deixar coent uns 5 minuts. Afegir l'arròs i quan comence a bullir tirarem els daus de tonyina, el safrà i rectificarem de sal. (Hem d'anar amb atenció ja que la tonyina ja té molta sal), deixar coure uns 17 minuts, apagar i deixar reposar 4 minuts mes.

Arròs amb tonyina i verdures



Ingredients: 

400 g arròs
200 g de tonyina fresca
100 g de cloïsses
200 g de verdures de temporada 
(carxofes, faves, col i flor, alls tendres, etc.)
1 tomaca madura
1 pebre roig
1 nyora
1 cabeça d'alls
brou de peix
sal
oli d'oliva

Elaboració:

Es sofrig la nyora i els alls en la paella i és retiren. Es trosseja la tonyina. Es trosseja la verdura en trossos xicotets, és llaven en aigua i llima, s'escorre i se salteja junt en la tonyina i la tomaca en l'oli que abans s'han sofregit la nyora i els alls. A continuació s'afig l'arròs i és remena tot. S'afig el brou de peix, cloïsses prèviament bullides i la pebrera. Deixar coure durant 10 minuts a foc fort, 5 a foc fluix, deixar reposar i servir.

Arròs amb verdures



Ingredients:

1 albergínia mitjana
125 g de bajoquetes
2 carxofes mitjanes
100 g de faves tendres 
125 g d'espinacs,
100 g de pèsols
250 g de garrofó fresc
100 g de tomaca
3 dl. d'oli
400 g d'arròs
3 dents d'all
safrà
pebre roig
sal
3 l. d'aigua

Elaboració:

Si el garrofó s'utilitza sec, posar-lo en remull amb aigua la vespra, i coure'l l'endemà amb 1 litre d'aigua i una mica de sal. 
Pelar i partir l'albergínia a quadrets xicotets. Despuntar les bajoquetes i trossejar-les, netejar les carxofes de fulles dures, tallar-los les puntes i partir-les en quatre trossos, posar-les en aigua amb suc de llima. Desgranar el garrofó si és fresc. Desgranar les faves i els pésols. Llavar, trossejar, esbandir i escórrer els espinacs. Pelar i picar les tomaques i els alls.
Calfar l'oli en una paella al foc i fregir per aquest ordre: l'albergínia (traure-la i reservar-la), els fesols verds, els espinacs i les carxofes, i finalment la tomaca i els alls. Quan tot estiga sofregit, afegir una culleradeta de pebre roig i l'aigua ( o si escau l'aigua on ha cuit el garrofó). En total de 2’5 l  a 3 l. d'aigua.
En començar a coure posar els pésols i les faves, els fesols de garrofó, l'albergínia reservada, una mica de sal i un polsim de safrà. Coure durant 35 a 40 minuts. Depèn del garrofó i les faves. Provar el punt de sal, rectificar si és necessari. Afegir l'arròs, repartir-ho per igual. Coure a foc viu els primer minuts i a foc gradualment rebaixat els 8 a 10 minuts restants. Provar uns grans d'arròs per a verificar el punt de cocció. Retirar del foc, deixar reposar 5 minuts i servir.

Arròs blanc i roig




Ingredients : (3 persones)

350 g d'arròs
50 g de llonganissa
50 g de xoriço picant
100 g pernil salat
2 nyores
5 dents d'all
1 ramell dejulivert
6 cullerades d'oli
1 pimentó roig
sal

Elaboració:

Llevar la pell als embotits i trossejar-los més bé xicotets. Pelar les dents d'all i llavar les nyores. Calfar l'oli en una paella i fregir els alls i les nyores fins que es dauren; traure'ls escorreguts i picar-los en el morter amb una mica de sal. Incorporar a l'oli de fregir els alls els embotits i fregir-los durant uns segons donant voltes.
Llavar el pimentó, llevar-li les llavors i picar-lo. Incorporar-lo a la paella i ofegar-lo a foc suau durant 5 minuts. Agregar l'arròs i la picada a la paella, ofegar-ho tot fins que l'arròs comence a posar-se transparent. Regar amb aigua fins a completar el doble volum que el de l'arròs. Afegir sal al gust i coure uns 18-20 minuts, fins que l'arròs estiga al punt. Servir immediatament, empolvorar-ho amb el julivert picat.