dilluns, 22 de juny del 2015

Arròs a banda

Ingredients:

250 g calamars.
250 g sèpia.
8 gambes, com més grosses millor
Pebre dolç, una cullerada, o la polpa de 4 nyores
140 dl d’oli d'oliva
4 cullerades tomaca ratllada o triturada,
safrà o colorant
400 g d’arròs
2 o 3 dents d’alls,  segons grandària
cullerada de ceba picada
Brou de peix, aproximadament, entre el doble i el triple de brou que d'arròs, depenent del recipient.

Elaboració:

Pelem les gambes, reservant els caps i partim la sèpia i el calamar en trossos xicotets. Quan l'oli estiga ben calent, sofregim els caps de les gambes, pressionant-les amb l'ajuda d'una pala o cullera, perquè solten els seus sucs. Retirem els caps i afegim la ceba, ofeguem uns minuts i incorporem la sèpia, el calamar i la tomaca. (ull amb els trossos de sèpia a voltes s'unflen i exploten), Quan el sofregit comença o enfosquir-se incorporem els alls picats molt fins i el pebre roig, ofeguem uns segons i agreguem ràpidament l'arròs.
Ofeguem un minut el conjunt i afegim el brou bullint, el colorant o safrà i rectifiquem de sal. Als 8 minuts de la cocció de l'arròs, afegirem un all picat molt fi i les gambes pelades. Deixem coure aproximadament 10 minuts més, i ja tenim llest l'arròs. Tradicionalment, aquest plat es menja acompanyat de all i oli.
L'arròs a banda és un plat de pescadors. Antany el plat consistia en rap, lluç, escorpa o altres peixos similars, que es coïen amb creïlla i ceba, amb el brou resultant de la cocció s'elaborava l'arròs, com a mer acompanyament del peix, d'ací el seu nom: el peix amb arròs a banda. En aquesta recepta, hem afegit a l'arròs uns trossets de calamars i sèpia, que sempre li donen una mica més d'alegria i consistència al plat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada