dissabte, 20 de juny del 2015

Arròs de roba vella



Ingredients:

1,25 l de brou sobrant del bullit
500 g d'arròs
Roba vella (cigrons, carn sobrant d'olla cuita)
250 g de costella de porc o 250 g d'agulla de porc
(opcional si no hi ha suficient carn)
una cabeça d'alls
colorant
Oli  
sal

Elaboració:

1) Tallar la carn o les costelles i fregir-les amb oli en la paella juntament amb una cabeça d'alls
2) Afegir els cigrons i les restes de carn
3) Després afegirem l'arròs i el fregirem juntament amb la roba vella i la carn uns minuts.
4) Finalment afegirem el brou calent i el bullirem durant 20 minuts. Servirem després de reposar 5 minuts.

Arròs de sabater



Ingredients:

468 g d’arròs
Quatre carxofes
Una carlota
Un pimentó roig
200 g bolets
100 g bajoqueta plana
50 g faves
Un manoll alls tendres
Dos tomaques madures
1 l. de brou d'au i verdures, i si no tenim, aigua
Pebre roig
Vuit claus
15 grans de pebre negre
Safrà,
Oli d'oliva
Sal.

Preparació:

En la paella o calder, de 40 a 45 cm. de diàmetre , se sofregeix el pimentó a tires i es reserva, posant-se a continuació la resta de la verdura que prèviament haurem llavat i trossejat en juliana mitjana.
Quan està tota la verdura ofegada, s'incorpora la tomaca ratllada, el clau i el pebre negre.
Sofregir l'arròs.
Se li dóna a tot unes voltes, barrejant-ho bé i afegint-hi el pebre roig amb cura que no es creme i el brou bullint, que haurà de ser una mica més del doble en quantitat que l'arròs, procedint a assecar-ho en uns 18-20 min amb foc moderat.
Recordeu que una paella (doncs així anomenem a tot arròs que es coga en aquest recipient) és molt important que s'asseque en el temps especificat, jugant amb la quantitat de foc per a evaporar més o menys aigua segons siga necessari.

Arròs de verdures

Ingredients:

500 g d'arròs
200 g de bajoquetes
200 g de faves tendres
150 g de garrofó
200 g de carxofes
100 g d'alls tendres
250 g de pimentó roig
100 g de tirabeques, (opcional pèsols)
1 Cullerada de nyora fregida (o picada crua per a freir)
2 rametes de romer
Una tomaca, safrà
cabeça d'alls
oli
sal
1 l de brou de verdures o 1 litre d'aigua amb 2 pastilles d'avecrem.

Elaboració:

1.Col·loca la paella ben equilibrada al foc
2. Fregeix primer la cabeça d'alls i la carxofa.
4. Afig la bajoqueta, els alls tendres i fregeix-los bé
5. Afig el garrofó i les faves i fregeix-ho lleugerament.
6. Afig una picada amb la nyora picada, 4 dents d'all, la tomaca i el safrà (molts li afigen pebre roig).
7. Afig el litre de brou de verdures i porta-ho a ebullició. Posa les ramitas de romaní ací, i recorda llevar-les abans de tirar l'arròs
8. En aquest moment rectifica la sal i afig l'arròs i ja saps menys de 20 minutos, si veus que es queda sense brou, baixa el foc i tapa la paella.

Arròs de verdures i abadejo



Ingredients (2 persones)

1  l de brou de verdures (també es pot de peix).
100 g d’abadejo esmollat
250 g d'arròs
mig pimentó roig
bajoquetes
200 g de faves tendres
50 g de garrofó (optatiu)
un parell de cors de carxofa
cinc o sis alls tendres
una tomaca,
all
oli
sal

Elaboració:

1.- Frig els pimentons en tires.
2.- Frig els ods trossos d'abadejo sense dessalar.
3.- Afig la bajoqueta i fregeix-la bé.
4.- Afig la resta de verdures i fregeix-les bé.
5.- Afig una picada amb dos dents d'all una branca de julivert, nyora picada (en defecte d'açò pebre roig) i el safrà.
6.- Afig l'arròs i dóna-li unes voltes
7.- Afig el brou i quan bulla, ja saps menys de 20 minuts. Als 5 minuts de cocció retira els trossos d’abadejo i prova de sal.

Arròs de verdures i pilotetes



Ingredients:

500 gr. d'arròs
Un litre de brou de verdures o de pollastre
Deu baines de bajoqueta
un pimentó roig
Un  grapat de garrafons
una albergínia
Vuit alls tendres
Dos  carxofes
Dos rametes de coliflor
1 tomaca
Oli d'oliva verge,
Safrà
Pebre roig (o nyora picada si tens) i
sal
Per a les mandonguilles
300 gr. de carn picada de porc-vedella
200 gr. de pa mullat en llet
2 llonganisses
Un ou
all, sal, pebre i julivert

Elaboració:

1.- Barrejar la carn picada, amb la resta d'ingredients (també pots posar pinyons), fent boletes d'uns 3 cm de diàmetre (no les comprimisques molt o quedaren dures en cuinar-les).
2.- Fregir l'albergínia, el pebrot roig i les mandonguilles, quan les mandonguilles estiguen marcades reservar-les. Ull amb les albergínies, ja que absorveixen molt d’oli, frig-les en les vores amb poc oli i reserva-les per a posar-les d'adorn.
3.- Ara frig la resta de verdures fins que estiguen daurades.
4.-Afig una picadeta amb l'all, les nyores o pebre roig, la tomaca i el julivert i fregeix-ho bé. Just després afig el brou prèviament elaborat. Si vols fer la paella molt fina (2 cm) afig un got més de brou.
5.- Als 10 minuts de cocció afig les albergínies fregides i les mandonguilles. Aprofita per a baixar el foc
6.- Com sempre si vols socarrat atent al final de la cocció. La paella se sent diferent quan s'està fent el socarrat. En qualsevol cas abans dels 20 minuts des que el brou comence a bullir, hem d'apagar el foc. Com sempre si veus que hi ha poc brou i et queden encara 5 o 6 minuts de cocció pots tapar la paella amb paper de plata o com feien els nostres pares amb paper de periòdic.

Arròs del senyoret

Ingredients:
400 gr d'arròs
10 gambes
un rap d'uns 500 gr
400 g de clòtxines
250 gr de sèpia o calamars
1 tomaca ratllada
oli d'oliva
morralla o galeres per al fumet
sal
pebre roig dolça
5 brins de safrà.
 
Elaboració:

Pelarem els mariscs. Els cap de rap, els caps i  les carcasses del marisc, les reservem per al fumet. Netegem el rap i traiem els lloms, ho tallem en trossos xicotets, si tenim mero també val.
Amb la morralla, el cap de rap, els caps del marisc i  les carcasses del marisc farem un fumet. En una paella posem l'oli i sofregim els mariscs lleugerament, reservem per a no passar-nos de cocció. Seguidament la sèpia o el calamar i el rap tallat a daus, quan estiga ben sofregit posarem la tomaca, el pebre roig i l'arròs, donarem unes voltes i afegim el brou, posarem el safrà i pujarem el foc al màxim durant deu minuts. Rectificarem de sal, baixarem el foc i col·locarem el marisc pelat. Deixarem vuit minuts més, apartarem i deixarem reposar un parell de minuts.

divendres, 19 de juny del 2015

Arròs eixut amb peix

Ingredients:

400 g d'arròs
1 sèpia o calamar
Rap i emperador a molletes
Clòtxines
1 tomaca
125 g de pèsols
1 gotet d'oli
1/2 kg de peix per al brou: morralla, carrancs, caps de rap, galeres ...
Sal
Safrà o colorant

Elaboració:

Es posa a bullir el peix per al brou amb uns dos litres d'aigua i sal durant una mitja hora. Després es cola el brou i se'l reserva.
Es posa l'oli en la cassola. Quan l'oli està calent es tira la sèpia, o també el calamar, tot ben net i a trossets, les molles de rap i d'emperador, la tomaca -prèviament triturada- i es deixa sofregir. Quan es té el sofregit s'hi afegeixen les clòtxines i es trau del foc.
Es posa l'arròs a la cassola, es tira tot el sofregit i els pèsols per damunt, s'aboca el bro
u -doble quantitat que l'arròs- i. quan arranca el bull, es tasta de sal. Ha de coure uns quinze minuts a foc moderat, i quinze més a foc mínim, fins a quedar completament eixut.