dijous, 18 de juny del 2015

Paella de muntanya





Arròs de muntanya

Ingredients:

500 gr. d'arròs
Un conill
Mig pimentó roig i mitja carxofa
300 gde bajoquetes
100 g de garrofó, opcionalment tavella.
Segons temporada, i optativament, un parell de cors de carxofa
250 g d’esclata-sangs o rovellons
150 g de caragols (si pot ser cuidats amb timó i romer durant 1 setmana millor).
Romer i timó en branca.
Una tomaca,
safrà,
all,
oli i
sal

Elaboració:

1.- Frig els pimentons en tires
2.- Aparta els pimentons i frig bastant la carn.
3.- Afig la bajoqueta i carxofes i frig-los bé.
4.- Afig el garrofó frig-lo lleugerament
5.- Afig una picada amb 4 dents d'all, la tomaca i el safrà (molts li afigen pebre roig).
6.- Afig l'aigua (1 litre) i registra d'alguna manera el seu nivell (per exemple prenent de referència els reblons del mànec de la paella pel que fa a l'altura de l'aigua.
7- Afig mig litre d'aigua addicional i quan bulla deixa-ho entre 15 i 30 minuts (fins que torne al nivell de referència que hem pres). Posa les rametes de romer i timó ací, i recorda llevar-les abans de tirar l'arròs
8.- En aquest moment rectifica la sal i afig l'arròs, els rovellons o esclata-sangs i el conill. Ja saps menys de 18-20 minuts (no se t'ocorra tirar-li mes aigua, és pecat!), si veus que es queda sense brou, baixa el foc i tapa la paella.

Paella de mussola i tòtena



Ingredients:
   
2 tòtenes
2 alls
2 mussoles
mija ceba
1 tomaca
400 g d’arròs
brou de peix de rebuig (cues de congre, caps d'abadeget, caps de mussola, i algun carranc roig.)
oli d’oliva

Elaboració:

Bullir tot el peix de rebuig uns 15 o 20 min., colar-lo i reservar 1l. de brou.
Picar la ceba i trossejar a daus les tòtenes, en tallar-les deixar-los la pell perquè done color a l’arròs, naturalment després de netejar-les.
A la paella sofregir la ceba i les tòtenes juntes amb l’oli gelat.
Afegir els alls picats fins, la tomaca ratllada i les nyores a trossets i sofregir amb ceba les tòtenes.
Afegir l’arròs i sofregir durant 2 minuts.
Abocar el brou calent, mentrestant  tallar la mussola a trossets menuts.
Coure durant 17 o 18 min. A mitjan bullida, posar la mussola  i quan ja estiga a punt, apagar el foc.

Paella de mussola i verdures



Ingredients:

2 mussoles
1 pimentó roig
verdura (pésols, carxofa etc.)
1 sèpia (Opcional)
arròs (1 got d’arròs per a dos persones)
una tomaca
all (1 o 2)
julivert
safrà
sal
oli
brou de peix
una cullerada de pebre roig

Elaboració:

La mussola, la fas a trossos, poses la paella i li poses l’oli, i quan estiga calent, friges la mussola. Després la traus i sofriges el pimentó roig i la traus. Poses a fregir la verdura i la sèpia, quant veges que està daurat, poses a sofregir la tomaca, l’all, el julivert i el pebre roig. Després pegues una sofregida a tot, poses l’arròs i pegues una sofregida i poses el brou, safrà i sal. Quan comence a bullir li poses la mussola per damunt i la pebrera roja.

Paella de Pasqua


Ingredients:

    6 o 7 cullerades d´oli
    1 /2 pollastre
    1/2 conill
    1/4 magre de porc
    1/4 faves tendres
    200 g de pésols
    2 carxofes
    3 alls
    1 tomaca grossa
    1 rameta de julivert
    300 g. arròs
     sal
    1 culleradeta de pebre roig
    850 ml d´aigua

Elaboració

Ratlleu la tomaca, renteu i trossegeu les verdures (faves, pésols i carxofa). Talleu el pollastre, el conill i el magre de porc en trossos rectangulars i saleu-los.
Poseu en una paella l´oli calent, sofregim la carn lentament. Afegim la verdura i quan estiga sofregida li posem l´all i la tomaca, una branqueta de julivert i pebre roig, li donem unes voltetes.
Afegim l´arròs i el sofregim una miqueta. Afegim l´aigua, incorporem el safrà i el deixem coure a foc viu uns 18 min.

dimecres, 17 de juny del 2015

Paella de pimentó roig, rap i cigales

Ingredients:

Mig quilo de morralla, amb el caps del rap
400 g d’arròs
100 ml d’oli
600 grams de rap
1 nyora
1 o 2 tomaques
2 alls
julivert
pebre roig
safrà o colorant
huit cigales

Elaboració:

En primer lloc cal preparar un bon brou de peix. En una cassola poseu a escalfar un poc d’oli i quan siga ben calent sofregiu les nyores, sofregiu la morralla, afegim l’aigua.
Feu una picada amb la nyora, l’all i el julivert .
En la paella on aneu a fer l’arròs, escalfeu l’oli, sofregiu la  les cigales i les traem. Afegiu la pebrera i quan estiga, afegim el rap, a continuació la tomaca i sofregiu, aboqueu la picada i pebre de fulla ampla i el safrà o colorant. Afegiu l’arròs, li feu unes voltetes per mesclar-ho tot bé i a continuació aboqueu el caldo ben calent (el doble de l’arròs). Tasteu de sal, escampeu i deixeu coure 17 minuts, primer a foc viu i després a poquet de foc. Quan comence a evaporar el caldo escampeu els gramàntols per damunt. Deixe reposar i serviu.

Paella de primavera

Ingredients:

400 g d'arròs
un gotet d'oli
1 kg de carxofes
1 kg de faves tendres
300 g de costelletes de porc
mig pollastre sense el pitet
una garbeta d'alls tendre
pebre roig
sal
colorant o safrà

Elaboració

Les carxofes s'han de pelar bé i amb les puntetes tallades, a trossets. Les faves, unes desgranades i les altres trossejades, les més tendres amb la beina i tot. Els alls tendres s'han de tallar a trossets.
Es posa la sal i l'oli a la paella i s'anivella sobre el foc. Quan l'oli s'escalfa, es tira la carn, ben trossejada, que fregeix millor. Quan la carn ja està rossa, s'hi afegeix la verdura (les faves i les carxofes), se la volteja un parell de vegades, i es psen els alls. Un poc més de fregir i de voltejar (un parell de voltetes) i s'espolsa una culleradeta de pebre roig. Tot seguit, aigua fins a la meitat, i es fa coure a foc viu. Quan el brou s'eixuga. s'hi tira l'arròs i s'hi afegeix novament aigua, ara fins els claus de les anses. En esclatar el bull, es tasta de sal, s'espolsa el colorant i es fa coure a foc alegre uns vint minuts.
La paella s'ha de traure del foc només se sent el so de fregir, i cal deixar-la reposar uns minutets,